miercuri, 11 decembrie 2013

Cu drag, "despre Omul Frumos"

Aseara am terminat de citit "despre Omul frumos" al lui Dan Puric. Am inchis cartea si am reflectat. Este o carte care a trezit in mine multe sentimente. Pe langa faptul ca este savuroasa ca si scriere pentru ca autorul are un dar aparte de a povesti, are si foarte multe semnificatii. Impletind propria experienta cu unele cugetari filosofice chiar, Dan Puric te pune in fata unor adevaruri pe care eu personal le intuiam, erau acolo, in sufletul meu, neexprimate. Dar el reuseste sa spuna lucrurilor pe nume, te rascoleste si te trezeste parca.

Cartea "despre Omul Frumos" m-a facut sa ma gandesc la propriile experiente. De exemplu, de curand am participat la un concurs literar. Nu am mare talent la scris, nu am pretentii artistice in aceasta directie iar faptul ca nu am castigat nu a fost o surpiza :)). Mai mult a fost o placere de a scrie pentru mine. Insa ceea ce m-a frapat a fost povestirea ce a castigat premium intai. O povestire brutala, in cuvinte grosolane ducand la nevoile primare ale omului....nu as vrea si nu voi reproduce..Si atunci m-am intrebat: dar asta este literatura in ziua de azi? Asta este apreciat de critici ca fiind literatura buna? Pentru ca juriul era destul de reputat.  Si totusi nu am vrut sa admit ca acel gen de literatura este..de apreciat. Si iata ca Dan Puric mi-a confirmat ceea ce credeam...
""In numele democratiei artistice, deci in numele unei ilegitimitati, prostul gust si-a castigat dreptul de exprimare. (...) Artistul de astazi este incurajat sa vorbeasca urat, folosind uratul intr-o lume care parca doreste sa se urateasca de la o zi la alta. Si te intrebi de ce acesti tineri  artisti de astazi au un fel de placere inexplicabila de a vedea uratul si numai uratul din propria tara si din propriul suflet, de a povesti urat  si numai urat despre propriul neam, nelasand loc, nici macar o secunda, ca sa se intrezareasca frumosul. Ei care n-au patimit nimic in numele acestui neam, ei, care n-au cunoscut tortura de a fi roman sub comunism! De ce? "

Si apoi m-am bucurat. Si m-am bucurat si cand am primit o alta confirmare. Ca poporul roman are o intelepciune simpla dar adanca ce a fost transmisa din cele mai vechi timpuri in cea mai frumoasa forma, nepieritoare, basmul
"Exista in Praslea cel voinic si merele de aur neputinta firii, cum ar spune Constantin Noica, de a pazi merele de aur. Fiindca zmeul ii aducea eroului pe-ndelete somnul adanc, adica somnul fiintei. Si atunci, ca sa nu cada in acest somn, Praslea isi pune sub barbie niste tepuse. Aceste tepuse il tin pe Praslea trezviu. Si astfel intelegem ca tepusa pe care trebuie sa si-o puna poporul roman ca sa nu-si adoarma fiinta este memoria, este rugaciunea. este credinta."

Ei bine, pot sa vorbesc muult despre cartea aceasta. E o carte mai profunda decat pare la suprafata si va invit cu drag sa o cititi. V-am spus ca e si amuzanta?  V-o recomand :)

8 comentarii:

  1. Mi-a placut si mie mult cartea. Am in plan si "Fii demn!" primita anul trecut cadou de ziua mea... Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dap, "Fii demn!" este si la mine acum pe lista de prioritati. Dar pana atunci, m-am apucat de "Jurnalul Fericirii" care e posibil sa imi ia ceva timp. Multumesc pentru vizita!

      Ștergere
  2. O trec pe lista si pina ajung acasa... sa vad poate o gasesc pe net! Imi place Dan Puric - am fost la conferinte, am urmarit emisiunile in care a fost invitat, am vizionat filmuletele postate pe internet! Imi place cum gindeste si cum da glas ideilor pe care le are, iar felul lui de a povesti te cucereste pur si simplu! Ma bucur ca ai citit asa de repede cartea... mai acum vreo 2 saptamini ajunsese acasa la tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, Amedeya :)) este una din cartile pe care mi le-am comandat de curand :). Ce spirit de observatie!

      Ștergere
  3. Ingrid, uratul din jur e motivul pt care mai scriu si eu pe blog si va citesc pe voi....frumoasele mele cu bloguri de poveste. E refugiul meu in griul din jur!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar tocmai pentru ca este uratul din jur trebuie sa continui sa scrii. Cineva trebuie sa lupte cu uratul, nu trebuie sa il lasam sa ne "dovedeasca" :) Mult spor in continuare!

      Ștergere
  4. Omul frumos si Fii demn, mi s-au lipit de suflet. Cartile astea te zdruncina din temelii si te aseaza pe alte baze. Dupa ce le citesti, parca incepi sa vezi tara asta si poporul ei cu alti ochi si sa intelegi niste mecanisme mai profunde care vin din istorie, din traditie, din religie si care explica multe din ceea ce se intampla in zilele noastre. Dan Puric e absolut fascinant pentru mine!

    RăspundețiȘtergere