marți, 8 ianuarie 2013

Despre frumusetea traditiilor- Jurnal de calatorie in Tara Fagarasului

Unul din planurile lui  2013 a fost promovarea valorilor si traditiilor romanesti.

Unora poate li s-ar parea demodata ideea dar eu consider ca doar prin cunoasterea si aprecierea valorilor nationale putem evolua ca si natiune distincta in lume. Mostenirea noastra este bogata si a fost transmisa din generatie in generatie uneori cu sacrificii. Datoria noastra este sa mentinem aceasta mostenire si chiar sa o imbogatim.

Unul din site-urile care mi-a atras atentia in aceasta directie este "Tara Fagarasului". Proiectele lor sunt foarte atragatoare si desi simple la prima vedere, capteaza esenta locurilor si mai ales spiritualitatea pur romaneasca.
Jurnalul de Calatorie in Tara Fagarasului se prezinta asa:

"Jurnalul călătoriei noastre printr-o „ţară” fascinantă, în care, la aproape fiecare intersecţie de drumuri, se află câte o troiţă cu braţele întinse spre cer ca într-o rugăciune mută! Proiectul care redescoperă poveştile unei lumi pe cale de dispariţie, le adună, le conservă şi le spune mai departe ( în albume de fotografie şi poveşti, colecţii de cărţi poştale, mini filme documentare, expoziţii, etc) Ţara Făgăraşului (Ţara Oltului) înseamnă zona binecuvântată dintre Munţii Făgăraşului, Olt şi dincolo de el. Peste 60 de sate, răsfirate în jurul Cetăţii Făgăraşului (una dintre cele mai bine conservate din Europa) şi traversate, şerpuit, de Drumul Naţional 1 (Braşov - Sibiu) „Ţara” cu poveştile eroilor partizani care au luptat, din munţi, împotriva comunismului, sau a celor care au trecut, vitejeşte, prin 2 războaie mondiale şi au rămas drepţi, ca brazii. „Ţara” cu lanţul de biserici fortificate, mixul aproape perfect de culturi ( românească, săsească, maghiară) “Ţara” cu peisaje fabuloase, ţesături autentice, suveica ce colindă prin lume, meşteri populari - „tezaure umane vii”, arhitectură si oameni faini, multe tradiţii păstrate, încă, cu sfinţenie şi o bucătărie gustoasă, plină de arome şi poveşti! „Ţara” în care batem grăbiţi la porţi şi suflete închise, ca să salvăm de la uitare şi ignoranţă o bucăţică de Românie autentică! De ce ne grăbim? Pentru că în ritmul în care ne mor bătrânii, ne mor şi poveştile! Ori poveştile astea, sunt, pentru noi, CELE MAI FRUMOASE POVEŞTI DIN LUME! (proiect iniţiat şi coordonat de Alina Zară)"



Propun (imi propun :) ) ca si proiect pentru acest capitol realizarea unei mic obiect de artizanat (am ceva in gand, voi reveni cu poze) precum si o povestioara despre traditiile din zona mea.
Daca cineva mai vrea sa participe, astept cu interes povestile voastre sau fotografii la adresa: ingrid.design@yahoo.ro



2 comentarii:

  1. E foarte interesanta ideea. Lanseza tu, preiau si eu, o invitatie, o provocare de a crea "acasa" un obiect de artizanat sau un obiect cu motive folclorice.
    Postarea e veche dar mereu de actualitate, nu-i asa? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Alina, uite ca a trecut timpul si aceasta idee a picat in stand-by si nu ar fi o idee rea sa o reanimam! Revin :)

      Ștergere