miercuri, 25 iunie 2014

Mi-e dor sa invat sau cum putem sa ne imbogatim cultura generala

De-a lungul anilor de scoala am fost o eleva destul de constiincioasa. Mi-a placut cartea, cum s-ar spune :). Desigur, erau si materii pe care le invatam pentru ca trebuia, dar erau domenii pe care le aprofundam din placere.
Odata ce am terminat anii de scoala, am intrat in lumea celor mari :). M-am angajat, am fost foarte ocupata cu lucrurile pe care trebuia sa le invat pentru job, cu lucrurile casnice, cu grijile, problemele lumii de adult etc.
Dar la un moment dat m-a strafulgerat. Sunt lucruri pe care le-am uitat, lucruri de cultura generala ce imi facea placere sa le cunosc. Undeva, parasit, este probabil caietul meu cu invatarea limbilor europene, caietul cu expresii frantuzesti, fisele de istorie sau agenda cu citate din Dostoievski ( scriitorul meu preferat din liceu).
Si mi-e dor de mine cum eram atunci, bucuroasa de fiecare lucru nou invatat.
Da, odata ce intram in viata de adult, prioritatile se schimba, timpul nu mai este acelasi. Dar cred ca nu ar trebui sa incetam sa invatam.
Asa ca m-am gandit sa imi fac un plan sa invat, de data asta cu placere. Sa imi imbogatesc cultura generala, in acele domenii in care vreau sa stiu mai multe sau sa imi reamintesc ce am uitat.
Impartasesc cu voi acest plan, poate il veti gasi util sau macar interesant :).

Planul imbunatatirii culturii generale 

1. Notez domeniile/ categoriile pe care le voi aprofunda. Este imposibil sa fii "as" in toate. De exemplu, nu voi fi niciodata buna in biologie. Ii las acest domeniu surorii mele, proaspat expert biolog :D.
  • Istorie- istoria a fost intodeauna un hobby de-al meu. Imi plac documentarele si filmele istorice. Si as vrea sa aprofundez  Istoria Romaniei in primul rand. Apoi sa cunosc si sa inteleg contextul, cauzele si desfasurarea razboaielor mondiale.Si as vrea sa stiu mai multe despre casa regala a Romaniei.
  • Franceza- in liceu eram foarte buna la franceza. Apoi, neexersate, abilitatile mele s-au cam ruginit. Ar trebui sa ma pun din nou la punct in aceasta privinta. 
  • Suedeza. Aici am unele retineri. Asta va fi pe o lista de asteptare. E un lucru pe care mi-l doresc dar care e greu, mai ales ca nu stiu de unde sa apuc problema
  • Istoria Artei. Acesta este un domeniu in care am vagi cunostiinte si care imi e drag. Ar fi pacat sa nu stiu mai multe :).
  • Folclor. Este o materie careia nu i-am acordat atentia necesara in facultate. Poate a venit si momentul ei.
2. Caut materiale pentru  domeniile alese. Pentru franceza am carti si culegeri din liceu. Am avut cei mai buni profesori de franceza si tot pe ei ma bazez, de data asta de la ani distanta :).
Pentru Istorie voi cauta in primul rand un manual de clasa a 12a, pentru cunostiintele de baza si ulterior voi aprofunda cu alte carti/ culegeri, documentare. 
Pentru Istoria Artei si Folclor. trebuie sa caut materiale. Sunt in prospectare :). Am o librarie- anticariat aproape de locul de munca unde ma bazez ca voi gasi cele necesare.

3. Citirea presei internationale. Oricat de multa cultura generala am avea, trebuie sa fim si ancorati in realitate. Detest cancanurile politice si cancanurile de orice fel, revistele mondene si de scandal. Dar se intampla lucruri in lume pe care este important sa le cunoastem, pentru a intelege evolutia societatii, a schimbarilor din jurul nostru: cum a fost problema Rosiei Montane. Poate s-a exagerat mult pe acest subiect dar de undeva a pornit. Si e important sa ne informam corect pentru a sti cum sa ne raportam. Nu putem fi ignoranti la ce se intampla in jurul nostru. Ignoranta este periculoasa, lasa loc manipularii.
In aceasta categorie, cred ca prospectarea catorva site-uri serioase de stiri, dimineata, la cafea, este mai mult decat ok.

4. O agenda atragatoare si usor de folosit. Ca si exemplu, pe cand invatam limbile europene, aveam un caiet dragut si bine organizat, cu etichete pentru a delimita categoriile. Era o placere sa il completez cu noi informatii. Deci o astfel de agenda urmeaza sa fie urmatoarea mea achizitie.


Dar pe langa toate exercitiile si planurile, cred ca cel mai important este fii deschis la nou, la discutii cu oameni de la care ai ce invata, sa fii interesat. 

Partea frumoasa la a invata atunci cand esti adult, este ca inveti ceea ce iti doresti si o faci ca pe o pasiune nu ca pe o obligatie. Poti sa citesti la cafeaua de dimineata, seara, inainte de culcare, cu un ceai aromat langa. Totul este sa fie placut si poate chiar distractiv.



8 comentarii:

  1. Mai exista si varianta cursurilor on-line: gen coursera sau altele. Pe mine ma batea gandul unui astfel de curs in domeniul nutritiei, dar am tot amanat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, corect si asta este o varianta, chiar foarte utila. Dar cred ca mie imi place mai mult varianta clasica, sa invat eu in ritmul meu si cum imi place mie.

      Ștergere
  2. Fa daca poti un master sau o fac de design, desi facultate e mai greu sau ceva care sa combine cat mai multe domeniic are te intereseaza... iti deschide multe perspective...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca, o fac de design imi doresc foarte mult sau cursuri. Momentan din pacate, nu am timpul si banii necesari. Dar sunt in cautare de solutii, nu ma las eu cu una cu doua :)

      Ștergere
  3. Excelenta idee.De ceva timp am inceput cu copiii sa facem impreuna teste de cultura generala. Nu avem nustiu ce cunostinte dar e interesant cum ne pune neuronii la munca :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe regii Carol I si Ferdinand i-am indragit si eu demult pentru ca, desi erau prusaci, au iubit Romania!
    De exemplu, despre Carol I se spune ca ar fi murit de inima rea pentru ca ar fi dorit ca Romania sa intre in primul razboi mondial de partea alor lui (Austro-Ungaria), dar romanii s-au opus si-au votat aproape in unanimitate contra dorintei regelui in consiliul de coroana intrunit. Regele ar fi putut trece peste decizia lor, avea dreptul asta, dar n-a facut-o. A respectat dorinta lor, insa a suferit.
    Iar Ferdinand a pastrat Romania neutra pana in 1916, an in care am intrat si noi in razboi, dar de partea Antantei (pentru ca aceasta ne promitea unirea principatelor), deci contra Austro-Ungariei. Pentru asta regele Ferdinand a fost exclus din familia de Hohenzollern!
    La fel si Regina Maria, a fost o englezoaica care a iubit la fel de mult Romania.
    Am acasa o serie de patru carti scrise de Ion Scurtu, cate o carte pentru fiecare rege. Le-am cumparat demult si doar le-am frunzarit. Tot datorita regilor indragesc mult si Pelesul, nu stiu daca m-as satura vreodata sa-l vizitez.
    Cateodata ma gandesc ... regii astia de origine straina au dovedit mai multa dragoste pentru Romania decat conducatorii pe care-i avem in zilele noastre :(

    Am scris mult tare :D ... spor la invatat cu placere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, pentru astfel de detalii iubesc istoria si mai ales istoria Casei Regale a Romaniei. Asa este, regii straini au dovedit mai multa dragoste de neamul romanesc decat cei de acum. Sa nu mai zicem ca ne-au facut mai multa cinste si ne-au reprezentat cu mare onoare in relatia cu alte tari.
      Ma bucura comentariul tau, te astept oricand cu inima larga, draga Maria :)

      Ștergere
  5. Din pacate scoala ne-a invatat date, nu ne-a invatat cum sa invatam. Scoala noastra a fost ok, dar cand dupa 10 ani ramanem cu nici 1% din ea, nu mai consider ca e suficienta.

    Pe mine ma afecteaza lipsa timpului. In liceu /facultate aveam mult mai mult timp liber, si il alocam pt citit si discutat cu prietenii. Ca responsabila de familie ... s-a dus asta.

    RăspundețiȘtergere