miercuri, 5 februarie 2014

Scurta incursiune intr-un vis sau Uite cum putem avea o casuta traditionala ca in povestirile lui Creanga!

Dintotdeauna mi-am dorit sa stau la casa si nu oricum ci intr-o zona rurala. Adica la tara. Adica cam cum era la bunici, o casuta mica si ingrijita o curte plina de pasari si animalute, o gradina maare-maare cu livada, vie, gradinita de legume si desigur multe flori. Asa arata visul meu.
Nu imi plac casele la oras, mai ales noile constructii pe care le vad rasarind in zonele rezidentiale. Acele case imense, geometrice, cu o curte cat sa nu zici ca intri direct in casa din strada. Case ce mie personal mi se par lipsite de acea.."atingere de rai", i-as zice eu. Cred ca stiti la ce ma refer, mai ales daca ati avut rude la tara si stiti cam cum e alcatuita o gospodarie adevarata.
Unde vroiam sa ajung....recent am citit un articol care m-a bucurat foarte mult. Muzeul Astra din Sibiu ( cel mai frumos muzeu in aer liber pe care l-am vazut) a venit cu o idee nemaipomenita. Au scos la vanzare case. Adica, pentru a incuraja construirea de case traditionale, ei organizeaza expozitii in care tu iti poti alege un model de casa traditional iar mesteri priceputi vin si iti reconstruiesc acea casuta prin metode traditionale pe terenul tau! Ce ziceti de asta?
Costurile am inteles ca se ridica intre 20.000 euro- 60.000 euro in functie de dimensiunea si complexitatea casei. Dar pana la urma nu la fel costa si o casa "moderna"? sau poate chiar mai mult.
O casa traditionala este mult mai ecologica, mai "sanatoasa", ea vine in continuarea mediului inconjurator, in completarea acestuia. Eu cred ca o astfel de casa are mult mai multa personalitate si traieste odata cu locuitorii sai, nu credeti?
In concluzie, ideea celor de la Astra mi se pare minunata si sper sa mai fie valabila cand voi putea eu, intr-un viitor probabil, sa pun bazele visului meu, casuta mea la tara.
Pana atunci, va las sa priviti cateva din frumoasele "piese de muzeu" :



Uitasem sa spun! La Astra am fost foarte impresionata de faptul ca la biserica veche de lemn din complexul muzeului era slujba duminica, atunci cand am ajuns noi acolo. Era ca si cum tot muzeul era un sat iar oamenii participau cuviincios la Sfanta Liturghie. Un fel de comuniune om- comunitate-mediu atat de datatoare de liniste!

Zile frumoase si inspirate sa aveti!

5 comentarii:

  1. Si noi am participat la o slujba acolo, era chiar hramul, parca....oricum e super ne-am dat si cu barca...a fost minunat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Muzeul Astra e un loc minunat, l-am vizitat de 3 ori si as mai merge oricand acolo. Si noi am prins o data slujba la bisericuta de lemn, iar altadata o cununie :)
    Foarte interesanta ideea lor cu casutele traditionale. E si visul meu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca este un loc cu adevarat minunat.Sper sa reusesti si s aiti indeplinesti visul cu casuta la tara.O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. O casuta in natura e si visul meu! De mii de ani, oamenii s-au nascut si au trait in astfel de case simple si sanatoase si nu simteau nici o lipsa. Acum modernismul ne-a invadat sufletul si locuintele, dar lipseste "duhul" acela al multumirii, bucuriei si simplitatii! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, Amedeya, bine ai spus :" lipseste "duhul" acela al multumirii, bucuriei si simplitatii!". Totusi aceste initiative, acesti pasi marunti sunt semn ca inca nu e totul pierdut, nu crezi?

      Ștergere