joi, 17 octombrie 2013

Reteta fericirii si exercitii de fericire


Pe  cei care au intrat aici asteptand chiar sa gaseasca o “reteta a fericirii” va trebui sa ii deziluzionez si sa le spun ca aceasta reteta are un secret atat de bine ascuns  pe care nici eu nu l-am aflat.

Nu fiti tristi, exista speranta. Si pentru asta v-am pregatit cateva exercitii practice de fericire.



Sa pornim de la o analogie simpla: Asa cum intr-o calatorie, drumul in sine poate fi mai placut decat insasi destinatia, asa este si aceasta cautare a fericirii



1.       1. Se numeste calatorie drumul pe care il parcurge cineva dintr-un loc intr-altul mai indepartat. Mai indepartat, nu a spus nimeni capatul lumii! Asa si fericirea, uneori o gasim in lucrurile simple, aproape de noi.

Exercitiu: Dimineata cand te trezesti gandeste-te sa faci ceva care iti place, pregateste-ti o cafea cu mult lapte, asculta melodia preferata sau dimpotriva, ceva neasteptat dar la indemana, de exemplu ia halatul plusat peste pajama, iesi afara pe balcon sau terasa si inspira adanc, si incearca sa nu te gandesti la nimic.




2.     2. Calatorul nu ar ajunge la destinatie daca nu ar porni la drum in primul rand. Teama de necunoscut, de a incerca lucruri noi ii poate face pe multi sa renunte. Dar fericirea nu este a celor care stau ascunsi in coltisorul lor si asteapta sa li se intample lucruri bune. Si aceasta fericire trebuie cautata.

Exercitiu: Propune-ti o zi in saptamana (aceasta saptamana! nu amana) sa vizitezi pe cineva pe care nu l-ai mai vazut demult. Desigur, anunta inainte :) , ar fi neplacut sa nu il gasesti acasa. Acest exercitiu nu se poate solda decat o seara placuta in compania cuiva drag.



3.       3. Calatorul focusat doar pe destinatie risca sa piarda din vedere frumusetea locurilor pe care le strabate. Cand suntem focusati doar pe rezultat ratam experiente frumoase, spontane, inedite. Fericirea nu consta doar in starea de implinire pe care o ai atunci cand ai realizat ceva ci chiar in activitatea pe care o desfasori ca sa ajungi la acel rezultat.

Exercitiu: Propune-ti un proiect mic, ceva care sa iti faca placere si incearca sa faci lucrurile pe indelete. Daca esti indemanatica in ale lucrului manual, impleteste un fular colorat sau coase o fata de perna. Te va relaxa intr-o dupa-amiaza mohorata, alaturi de un ceai cald aromat.



4.       4. O calatorie nu trebuie sa fie plictisitoare, asa cum nici in viata nu trebuie sa fim prea seriosi, prea maturi. Profesorul meu de franceza pe care l-am apreciat cel mai mult in anii de liceu ne spunea ca oamenii care se tem de ridicol sunt plictisitori si au mai multe sanse sa nu fie fericiti, pentru ca sunt prea preocupati de imaginea lor in lume iar acest lucru ii poate deprima.

Exercitiu: Asuma-ti  sa fii putin ridicol din cand in cand. Poarta o bluza cu un imprimeu  de desene animate la serviciu. Vei atrage atentia si vei putea glumi pe seama asta. Vei descreti nu doar fruntea ta ci si a colegilor tai.  Sau chiar daca trebuie sa porti o tinuta sobra la serviciu, poarta de ex. sosete cu Micky Mouse. Te va inveseli si iti va da o stare de bine.



5.       5. Calatorul nu se rataceste. Doar nu mai e atent la traseu. Este usor sa zici ca te-ai pierdut, ca nu stii incotro sa o apuci in viata, ca viata nu mai are sens. Dar chiar si prin cele mai intunecate cotloane lumina patrunde.

Exercitiu: Rezerva-ti o dupa-amiaza, intr-un week-end de exemplu, sa fii doar tu cu tine. Pune pe hartie lucrurile care iti plac. Pot fi hobby-uri, obiecte, poze, amintiri, etc. Aprinde o candela in camera. Lumina ei o vei simti protectoare si vei avea senzatia ca te ghideaza. Reflecta asupra lucrurilor pe care le-ai pus pe hartie si gandeste-te ce iti place sa faci cu adevarat in viata tie, nu ce ti-au insuflat altii, nu ce te-au ambitionat sefii, profesorii etc. Ce te reprezinta pe tine?



6.       6. Calatorul care a ajuns intr-un loc neprietenos, trebuie sa stie ca aceea nu este destinatia. Asa este si in viata. Daca situatia de acum este sumbra, inseamna ca lucruri bune trebuie sa urmeze. Calatoria continua.

Exercitiu: ai in minte acest pasaj de fiecare data cand esti trist sau deprimat. Lucruri bune urmeaza intotdeauna, alte si alte motive sa fii fericit.


Sper ca v-a placut mica “reteta de fericire”. Ceea ce este cel mai frumos la aceasta reteta este ca fiecare poate sa adauge ceea ce ii place, aromele favorite sau propriile ingredient secrete.



Spor la fericire!!




5 comentarii:

  1. Am sa-mi notez si eu ideile acestea. Sunt chiar haioase :). Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie mi-a placut. Mai ales concluzia si anume ca drumul e poate chiar mai important decat destinatia :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite cum facem!:)) Eu le voi considera chiar o provocare si as vrea sa duc la indeplinire si sa si scriu despre ele. Ce zici? La fiecare postare voi face trimitere catre blogul tau. Poate mai "corupem" pe cineva. Imi plac "exercitiile" si imi place sa fac si teme! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Amedeya, ma bucur in primul rand ca ti-a placut articolul meu :)
      Ideea ta mi-a mers la suflet, ma simt onorata! Astept cu maaare interes postarile tale!
      Spor la teme :)
      te imbratisez cu drag!

      Ștergere