sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Inceput de an..tarziu :)

Am observat  pe blogosfera ca se obisnuieste sa spui cateva cuvinte la inceput/ sfarsit de an. Ce realizari au fost in anul ce-a trecut, ce planuri ai pentru noul, cum iti organizezi planurile respective etc.
Am vrut sa urmez si eu exemplul si am inceput aceasta postare de cel putin 5 ori. Am scris, am sters, am scris, am sters. Gandul ca aceste planuri vor ramane intiparite aici (bine, daca nu ma decid sa le sterg :D ) m-a facut sa ma tot gandesc si razgandesc. Adica, uau, un nou an, o carte cu pagini albe in care poti sa scrii atatea!
Al meu consort considera ca sunt obsedata de targete, ca tot timpul imi propun diverse lucruri carora le impun termene si le "desenez" scheme de atac. Dar, pana la urma, nu acesta este un mod de a progresa? Desigur, nu e bine sa cazi in deznadejde daca un plan nu a iesit sau un obiectiv nu a fost indeplinit, intotdeauna exista alte cai sau e conform intelepciunii populare: "Uneori tot raul spre bine". Si tot poporul roman in infinita creativitate a mai avut dreptate inca o data cand a spus: "Dumnezeu iti da, dar nu iti baga si in traista".
Acestea fiind zise, purced la atacarea planului personal pentru anul 2013 cu nadejdea ca voi face tot ce tine de mine ca acest an sa fie unul macar la fel de grozav ca 2012. Iar de nu voi izbuti, pana la urma...tot raul spre bine :).

1. Plan economic/ financiar
- daca toate merg conform planului din anul antecedent, ar trebui ca in februarie-martie sa ne mutam in casa noua. Acest lucru atrage dupa sine o mare responsabilitate financiara, motiv pentru care, pentru a tine sub control cheltuielile si pentru a pastra siguranta financiara a familiei, eu, ca si gospodina sefa a casei am pregatit urmatoarele masuri:

1.1. Un plan de economii - 10% din veniturile mele lunare se vor duce in fondul de rezerva pentru rate. Daca voi putea pune mai mult, ar fi perfect, astfel incat anul acesta sa acopar ca si rezerva 3 rate.

1.2. Un plan de economii, inventie proprie pe care l-am numit: "hide & win", adica o pusculita bine securizata, care sa scape de momentele mele de curiozitate in care sa strecor periodic ce am reusit eu sa mai economisesc zi cu zi (ex. daca nu mi-am cumparat pranzul la serviciu ci am avut de acasa, daca am comandat o carte de pe net la un pret mai bun decat in librarie, etc). Adica, mici maruntisuri pe care sa le stochez in aceasta pusculita ce va avea si ea un termen de desfacere, cel mai  probabil la sfarsitul anului. Partea amuzanta va fi ca nu voi tine in mod intentionat socoteala acelor bani pentru a avea o surpriza (sper placuta :D)

1.3. De la Irina si  Iulia am invatat ca planuirea unui meniu saptamanal poate insemna o economie vizibila in bugetul unei familii. Am incercat strategia si a functionat. Pe langa faptul ca nu ma mai apuca panica inainte sa ajung acasa: "dar noi ce mancam in seara asta?!", nici nu mai dau iama in magazinul de cartier aproape zilnic cheltuind inutil pe tot felul de mizilicuri. Unde pui ca daca iti faci planul de atac al meniului saptamanal intr-un moment de luciditate si liniste, poti umbla si la aspectul mancare mai sanatoasa .Daca voi considera la un moment dat ca acestui meniu ii sta bine pe blog, poate il voi publica.



2. Planul de "reanimare" si reinventare a pasiunii pentru handmade
Sunt pasionata de handmade, poate mai mult am spus decat am aratat dar asta s-a intamplat din cauza lipsei de timp. A fost un an plin de provocari pentru mine in care pot spune ca am realizat ceva, poate mai mult decat m-as fi asteptat dar ce am castigat a fost in detrimentul timpului meu. Anul acesta imi propun sa am mai mult "quality time" adica mai mult pentru mine si ce imi place mie. Si aici ar fi:

2.1. MUSAI trebuie sa termin paturica tricotata. Deja am noi idei in ceea ce o priveste, am luat noi fire, noi culori si cumva anul acesta trebuie sa o dau gata (bine, sper ca in prima jumatate a anului).

2.2 Lenjeria alba cu dantela despre care am mai vorbit aici este gata. A iesit asa cum mi-am dorit, alba imaculat cu o nota de gingasie, dantela ii sade tare bine.Poate voi izbuti sa o fotografiez curand. Imi place atat de mult incat mi-e si mila sa o folosesc deja. Lenjeria a fost o provocare, pentru ca nu am mai lucrat cu materiale atat de mari dar faptul ca am "dovedit-o" imi da curaj sa fac si altele. Cu alte cuvinte, planul 2.2. este ...ta, taa!!! Sa creez si confectionez lenjerii de pat personalizate si sa imi deschid un magazin virtual. Uoauf! Nu imi vine sa cred ca am zis-o. Acesta e un gand ascuns al meu la care tot rumeg de ceva vreme dar mi-a fost frica sa-l rostesc parca pana acum. Ce credeti, ar merita? Ar fi cineva interesat? Desigur, preturile vor fi rezonabile :). Da, si as crea si paturele de picnic cam asa .

Eu cred in imbunatirea calitatii vietii. Si nu ma refer aici la partea financiara a acesteia, desigur si asta este importanta. Dar cred ca o viata de calitate este aceea in care faci ceea ce iti doresti si ceea ce iti place. As vrea ca anul acesta sa fac primii pasi in aceasta directie. Iar de va fi sa si castig din asta...asta DA, realizare!


3. Planul "secret" al vietii interioare
De ce spun secret? Pentru ca latura mea spirituala mi-a placut intotdeauna sa o tin ascunsa, sau sa nu o afisez intr-un mod brutal. Scriu totusi despre asta pentru ca sper ca altii vor considera utile planurile/ sfaturile mele. Pana la urma cred despre asta este un blog, despre a impartasi. Iar intentiile mele sunt bune :)

3.1. Cartea lunii - in fiecare luna voi avea de citit cate o carte. Intrucat nu mai am acelasi timp de altadata sa citesc tot ce imi cade in mana voi alege atent cartea lunii, tinand cont mai ales de cat de utila este. As vrea mai ales sa reincep lecturile in franceza pentru ca, nefolosita, franceza mea a cam ruginit :(

3.2. Pastrarea traditiilor romanesti si promovarea lor. Inca este nedifinita aceasta idee in capul meu dar stiu ca ceva trebuie sa fac in acest sens. Sunt pasionata de traditii, de tot ceea ce e "pur romanesc", sa nu mai spun ce fascinatie imi provoaca lada de zestre ("lada cu minuni") a bunicii. Din pacate in ziua de astazi multi si-au pierdut radacinile sau daca le mai au sunt intr-o stare latenta undeva in interiorul lor. Cred ca am fi mult mai puternici ca indivizi dar mai ales ca si colectivitate daca am reinvia si aprecia mostenirea stramosilor nostri. Dar aici...va urma.

3.3. O viata duhovniceasca mai bogata. Recunosc, sunt in urma la acest capitol dar mult mai atenta la el decat am fost educata sa fiu. Dumnezeu a fost intotdeauna pentru mine acea entitate atotputernica care veghea de undeva de acolo sus. Am descoperit cu timpul ca Dumnezeu este mult mai personal si apropiat daca noi vrem asta. Iar anul acesta imi doresc o apropiere de ceea ce inseamna Dumnezeu mai ales prin biserica si rugaciune.


Cam asta ar fi o parte a planului cincinal :) de anul acesta. Spun o parte pentru ca mereu vor fi completari sau reorganizari dar acesta este scheletul. Pentru a reusi sa respect cele ce mi-am propus voi intocmi un plan pe zile ale saptamanii cu ceea ce imi propun + concluzii probabil saptamanale. Dar asta deja este material pentru o noua postare :).

Va multumesc pentru imboldul pe care mi l-ati dat citind si rasfoind blogul meu si va doresc mult succes in tot cea ce va propuneti in 2013!

Cu drag,
Ingrid

4 comentarii:

  1. Ingrid, la multi ani! Iti doresc sa bifezi toate punctele din planul tau :)
    Sa crezi in tine si sa-ti doresti foarte mult sunt primii pasi spre succes. Eu ma inscriu pentru lenjeria alba cu dantela :)Nu am vazut, ai adresa de contact pe blog?

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Roxana, cum reusesc sa fac pozele ti le trimit sa imi spui daca iti plac si tinem legatura :).
    Multumesc mult pentru comentariu si pentru incurajare!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani Ingrid! Frumoase planuri si bine detaliate, succes in realizarea lor. Mult noroc cu magazinul virtual si eu am acest gand de vreo 2 ani, dar nu am avut niciodata curaj si timp sa ma avant catre asa ceva de aceea iti tin pumnii stransi. Mi-ar placea sa ma numar printre clientii tai mai ales ca paturica de picnic imi face cu ochiul pentru un cadou.

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani, Dana! Planul cu magazinul sa stii ca l-am scris ca sa nu mai tot dau inapoi. Si eu imi doresc asta de ceva timp si tot gasesc motive sa nu o fac- timpul mai ales. Dar acum ca e imortalizat in postare, TREBUIE sa-l duc la bun sfarsit :)
    Cred ca si o paturica e in planul apropiat asa ca iti dau de veste :). Multumesc pentru incurajare!

    RăspundețiȘtergere