joi, 10 ianuarie 2013

Despre cum putem avea acces la alimente sanatoase

Tot mai multa lume este preocupata in zilele noastre despre calitatea alimentelor. Si pe buna dreptate. Oricat de nepotrivit ar parea, mancarea a devenit o industrie. Se produce la scara mai mica sau mai mare, responsabil sau nu pentru obtinerea unui profit. Iar cand vine vorba de bani, unii ar face orice pentru mai mult.
Cine locuieste la tara poate sa faca ceva in aceasta privinta, sa isi produc mare parte din alimente sanatos. Dar pentru cei ce locuiesc la oras ce e de facut?
Am descoperit recent (desi campania este de ceva timp) o asociatie care reuseste sa creeze legatura sat-oras intr-un mod avantajos pentru ambele tabere.
Despre ce este vorba? ASAT (Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti). Cine castiga? Toata lumea : agricultorii pentru ca pot produce hrana sanatoasa fara grija zilei de maine, iar cumparatorii pentru ca beneficiaza de alimente de calitate pe care altfel greu le gasesti.

Cum functioneaza:
- se formeaza un grup de consumatori ( oraseni) dispusi sa plateasca un abonament pentru a beneficia de produse proaspete "de gradina"
- se incheie un contract cu un producator din zona care se angajeaza sa produca legume in mod natural
- saptamanal, producatorul livreaza consumatorilor cosul cu fructe si legume de sezon

Pe langa avantajele evidente, sunt si altele deloc de neglijat: legatura ce se poate crea intre producator si consumator, incurajarea micilor gospodarii sa produca hrana sanatoasa prin constientizarea importantei si aprecierii acesteia, sensibilizarea participantilor la proiect cu privire la munca intr-o astfel de gospodarie.
Apreciez acest proiect si il recomand celor ce au posibilitatea sa participe.

Pana la urma schimbarea in bine pe care ne-o dorim cu totii consta in micile lucruri  pe care le putem face pentru noi si pentru cei ce ne inconjoara. Iar un astfel de proiect aparent mic creeaza legaturi intre oameni si influenteaza societatea din imediata apropiere.




 

4 comentarii:

  1. am preluat si eu linkul ...este minunata ideea

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma voi interesa daca exista si in zona noastra. Mi se pare super ideea. Noi suntem un grup de vecini carorani se aduce, deocamdata, doar laptic sanatos si oua.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunteti norocosi ca ati gasit un distribuitor de lapte si oua :). Si daca sunteti si mai multi e chiar ceva. Inseamna ca sunteti preocupati de acest aspect si va felicit!

      Ștergere