vineri, 7 decembrie 2012

Vineri, ziua citatelor

Cu totii avem citatele noastre preferate din cartile pe care le citim. Eu una, cand eram in liceu si apoi in facultate facusem un obicei in a-mi nota citatele pe care le consideram "de suflet", obicei ce s-a dovedit apoi util, multe dintre ele imi erau atat de dragi incat le stiam pe dinafara si ieseau la iveala in momente prielnice.

Asa ca m-am gandit eu bine sa fac din vineri, aceasta zi frumoasa de post si bucurie ( pentru ca vine week-endul) o zi a citatelor. In fiecare vineri, pe blogul meu veti gasi citate ale marilor (sau micilor) scriitori care pe mine m-au facut sa vibrez si care cred eu, aduc cate o tema de meditatie. Acum, nu fac recenzii de carte. Nu acesta este scopul meu . Dorinta mea este sa scot la lumina mici nestemate uitate in paginile cartilor, care la un moment dat ne-au emotionat sau impresionat.

Incep cu o carte pe care am descoperit-o in liceu si de care efectiv m-am indragostit ( bine, recunosc, m-am indragostit de un personaj din carte, Aliosa :">   ). Se numeste " Fratii Karamazov", Dostoievski.

"Oamenii au fost facuti ca sa fie fericiti, si numai acela care se simte pe deplin fericit este intr-adevar vrednic sa-si spuna: <<Am indeplinit porunca lui Dumnezeu pe acest pamant.>> Dreptcredinciosii, sfintii, mucenicii, au fost cu totii fericiti."

Toti ne dorim sa fim fericiti dar vedem in mod diferit fericirea. Spunem ca suntem fericiti in momentul in care ni se indeplineste o dorinta, o nazuinta. Dar acea fericire este efemera, pleaca asa cum vine.
Eu cred ca in citat este vorba despre acea fericire mai degraba linistita din sufletul unui om impacat, fericirea celui care l-a gasit pe Dumnezeu. In goana noastra dupa mici bucurii si impliniri uitam de aceasta fericire senina care nu iti cere efort sa o dobandesti, doar sa crezi.
 Fericirea aceasta este la indemana oricui o cauta cu adevarat.

 Sursa foto: google.com

Ca tot suntem in preajma sarbatorilor si incet, incet intram in atmosfera, recomand mai jos o mini serie de colinde. Acestea, cu o carte buna in mana si un ceai aromat: reteta perfecta pentru o dupa-amiaza relaxanta.

2 comentarii:

  1. Ce idee minunata, Ingrid!
    Imi place tare mult citatul de azi si poza e atat de bine aleasa :) Parca mi-a mangaiat sufletul. Multumesc.
    Iuliana

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Iuliana, ma bucur mult ca-ti place :). Si multumesc pentru vizita!

    RăspundețiȘtergere