joi, 18 iulie 2013

Despre Romania, despre cine suntem si datoria noastra

Am lipsit si mi-a fost dor. Au fost zile nebune de munca dar si de relaxare, am fost la munte, a fost superb! (voi reveni cu un articol despre o statiune pe care parca am vazut-o abia acum pentru prima oara- asa ca stati aproape! ).

Astazi as vrea sa va povestesc despre cum vad eu dragostea de tara. Poate parea putin un cliseu, sau un subiect desuet mai ales pentru tinerii de astazi. Ei bine eu nu consider asa.
Zilele trecute am avut o discutie cu o persoana apropiata care m-a intrebat contrariata de ce nu emigrez. Cu doua limbi straine, experienta in turism as putea foarte lejer sa imi gasesc de munca in Franta, Italia sau orice alta tara, chiar Canada!
I-am spus ca nici nu ma gandesc la asta, pentru mine ideea de emigrare nu intra in calculele de viitor. Da, as putea sa plec dar de ce as face-o?  Pentru bani? pentru un trai mai bun? Pentru un sistem mai bun de sanatate, sau de educatie pentru viitorii mei copii? Da, sunt multe plusuri, strainatatea ne apare ca un miraj in care toate problemele noastre s-ar rezolva. Dar nu as putea pleca pentru ca as lasa in urma....

* O tara minunata. Nu, nu e doar un fel de a spune. Romania chiar este o tara splendida care inca si-a pastrat candoarea si inocenta in multe zone. In 2011 am reusit impreuna cu S si magarusul din dotare :) sa facem un tur al tarii...Bucovina, Maramures, Apuseni, orasele din Transilvania. Pentru mine a fost o experienta deosebita ce a intrecut in sentimente excursiile in Grecia, Turcia, Egipt, Bulgaria. In Romania am avut sentimentul apartenentei si am descoperit locuri deosebite, neasteptate. Eu sunt sigura ca multi care se lauda cu excursii in nenumarate tari, nu au vizitat nici macar 20% din tarisoara aceasta frumoasa.
Probabil multe dintre voi o cunoasteti pe Magda Savuica si ale ei "273 de locuri pe care sa le vezi inainte sa pleci din Romania". Daca nu, o puteti urmari aici . Ceea ce a reusit Magda este de laudat, a strans laolalta fotografii cu bijuteriile tarii noastre, uneori insotite de versuri ale poetilor romani si a reusit astfel sa stranga o comunitate a iubitorilor de tara.


* Un loc in care ma simt acasa. Aici sunt acasa. Aici sunt parintii mei, bunicii mei, constiinta mea este adanc ancorata in pamantul acesta. Aici l-am aflat pe Dumnezeu, aici am locusorul meu, casuta mea, aici visez. Da, ar spune cineva, locul poti sa ti-l gasesti si in alta parte. Dar daca toti am gandi asa, daca toti tinerii care am fi capabili sa facem ceva, sa incropim aici un viitor, daca toti am pleca, ce s-ar alege de tara aceasta? Suntem datori, pentru faptul ca ne-a format, sa ii intoarcem recunostiinta si sa o ajutam sa fie bine. Suntem datori pentru asta parintilor, bunicilor si parintilor bunicilor nostri. Au fost vremuri mult mai grele decat cele pe care le traim noi acum, au fost razboaie, a fost foamete dar ei au dus mai departe traditiile si invataturile stramosilor si le suntem datori pentru asta printr-o dragoste neconditionata.



* Un loc cu oameni frumosi. Da, sunt oameni si oameni. Dar acestia sunt peste tot. Spuneti-mi mie daca la Paris sau Londra sunt doar oameni civilizati si va voi spune ca nu este asa. Este valabil cred pentru toata lumea. Trebuie sa privim in jur cu sufletul deschis si daca vom cauta oameni frumosi aici in Romania ii vom gasi. Numai printre cititoarele blogului sunt destule :) si va multumesc ca m-ati gasit si v-am gasit pentru ca sa mi se confirme credinta in oameni.

*Traditii vechi pastrate cu sfintenie. Traditiile noastre sunt frumoase. Vin strainii sa ni le admire, participa la nuntile noastre ca la un spectacol. Observ cu bucurie ca au inceput incet-incet tinerii sa acorde traditiilor si portului romanesc atentia pe care o merita. Iia romaneasca isi recastiga locul in garderoba tinerelor, unde pui ca avem si o zi dedicata acestei piese vestimentare pur romanesti, pe 24 iunie. Felicitari pentru cei care au initiat acest proiect si care l-au facut cunoscut intregii lumi.



Sunt multe, multe lucruri pe care as putea si as vrea sa le spun...Dar cred ca mai am suficient material pentru inca o postare sau doua asa ca voi reveni.

Pana atunci, as vrea sa va invit sa vizitati un proiect mai vechi de al meu pe care ma gandesc sa il reanimez. Am vrut sa fac un mini-ghid al Romaniei. La momentul respectiv nu am reusit sa scriu decat cateva articole dar cred ca voi reincepe sa ii acord mai multa atentie .

Cititi despre proiectul meu aici:
100Great Things about Romania

Voi ce ziceti?

13 comentarii:

  1. Nici noi nu am emigra :) Aici este familia noastra si nici un avantaj material nu merita sa stam departe de ea. Ma bucur ca mai sunt oameni carora le pasa de tara.
    Am observat ca este un trend sa critici tot ce tine de Romania, fara sa se mentioneze totusi ca se intampla si lucruri bune, atitudine incurajata si de media...
    Noi avem prieteni care au emigrat si desi sustin ca ar fi mai bine, intampina totusi o gramada de probleme... dar si mai multi prieteni care prefera sa ramana in tara. Nu pot sa uit vorba unui prieten foarte patriot: "Trebuie sa aiba cineva grija si de tarisoara asta" facand referire la cei care aleg sa ramana pe meleaguri natale :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu ma bucur cand mai vad oameni care vor sa ramana aici si nu care raman pentru ca nu au de ales.
    Oamenii care isi denigreaza tara consider ca nu se respecta pe ei insisi.

    Prietenul tau avea maare dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu daca voi emigra sau nu pana la sfarsit nu stiu. Dar stiu ca in afara de fiecare loc care e frumos si la noi si la altii, exista ceva ce nu voi gasi in alta parte- oamenii buni si umani si simpli si pe care nu-i stie nimeni si care sunt pe toate drumurile la noi, alaturi de mizerie si nesimtiti - cei buni si frumosi sunt atat de multi incat acopera cu totul pe ceilalti. Acum multi ani am fost in Germania pentru o perioada si cand am intrat in tara:)) la radio din autocar se auzeau cotele apelor Dunarii:D, instant mi-au dat lacrimile-eram la mine acasa! Avem multe hibe noi romanii, dar prieteni ca aici sigur n-am avea nicaieri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum spunea si Irina intr-un comentariu mai jos, unii oameni nu au de ales cand pleaca. Ca orice decizie importanta in viata trebuie cantarita si aceasta.
      Este important sa ne dam seama ca totusi sufletul nostru este aici, oriunde ne-ar duce pasii si sa ne intoarcem recunoscatori catre tarisoara asta.

      Ștergere
    2. Nu m-am referit la oamenii are nu au de ales - la ei decizia e doar una. Iubesc Romania, dar o iubesc nu ca sistem inchis, ci ca un loc in care sa evoluam si prin experientele altora. Sa nu luam din vidul existential din America, dar sa invatam de la ei sa fim toleranti cu ceilalti, sa cream oportunitati pentru copiii nostri si pentru cei mai putini norocosi, sa pretuim munca, mamele casnice, alegerile fiecaruia...Mie nu peisajele mi-ar lipsi ci oamenii de treaba, strainii pe care te poti baza, oamenii buni care nu trec pe langa tine daca esti cazut pe strada. Si apoi...cei plecati ajuta mult tara aceasta - castiga bani in alta tara si-i cheltuie in tara (primesc acolo, ofera aici), cam cum facem noi ceilalti cand ne ducem la bulgari la mare (cheltuim banii tarii noastre la vecini:))

      Ștergere
  4. Un articol foarte frumos, mi-a mers direct la suflet! Si fotografiile la fel.
    Mai, eu mi-am dorit cu disperare sa plec cand eram mai tanara. Acum imi doresc cu disperare sa raman. Mi-e atat de draga tara asta si oamenii ei ca parca nu-mi ajung simturile sa ma incarc de tot frumosul din jur. Trebuie doar sa vrei sa-l vezi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, Iuliana ca ti-a placut :). si ma bucur ca sunt oameni asa ca si tine care isi doresc sa ramana. Imi creste inima.

      Ștergere
  5. eu cred ca e ceva ingrozitor ca in propria noastra tara, desi foarte bogata, multi traiesc la limita subzistentei, sau abia se descurca de la o luna la alta.Pana la urma nu-si ia nimeni lumea-n cap de placere...mai ales cand ai copii ajungi sa te intrebi care va fi viitorul lor aici...Cand vezi ca muncesti si ca nu esti apreciat nici financiar, nici in alt fel, ca nu ai nici o speranta...Cu ce te ajuta ca e frumos in Bucovina sau nu stiu pe unde, daca tu n-ai bani nici de tramvai?ca sa nu mai spun ca in Bucovina marea majoritate a tinerilor sunt plecati in Italia, si se cunosc zonele in care se primesc bani din strainatate si in care nu.Trebuie sa fii ori un om foarte puternic ori disperat si super-satul ca sa pleci, fiindca nicaieri nu e usor sa-ti faci un viitor...dar uneori, decat sa stai aici si sa tot sapi in piatra seaca...nu stiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, iti dau dreptate. Sunt oameni care nu au avut de ales si au trebuit sa plece. Sunt multe cazuri triste. Nu despre ei vorbesc.
      Eu am fost subiectiva si m-am referit la cei care avem de ales. Eu am de ales si aleg sa nu plec, din multe motive.
      Poate as duce-o mai bine in afara dar nu as avea inima intreaga. Asta cred eu.
      Sunt multe argumente si pro si contra si nu pot spune ca este bine asa sau asa, pot doar sa spun ce consider eu in situatia mea iar eu aleg sa nu plec si sper ca oameni care pot face ceva si sunt capabili sa faca ceva pentru tara asta sa ramana. Pana la urma schimbarea vine din oameni.

      Ștergere
  6. Ce frumos ai spus... ai pus punctul pe i cu "nu as avea inima intreaga" :)

    RăspundețiȘtergere
  7. imi dau lacrimile. eu zic sa cantam in cor 'ce frumoasa e tara mea'. erau niste poezii pe vremea comunista. tara mea are campii manoase, dealuri inalte si mandre flori, ceva de genul asta.
    terminand cu luatul este picior, eu zic ca fiecare isi alege locul acolo unde se simte bine. eu nu ma simt bine in romania, nu m-am simtit niciodata bine. sunt foarte frumoase peisajele alea, dar ce pot munci daca locuiesc acolo. peisaje frumoase sunt in toata lumea. traditii sunt si in alte tari, mai cautati pe internet, mai calatoriti. hai sa lasam acest nationalism deoparte, nu ajuta la nimic.
    oameni civilizati, unde? toti vb tare la telefon in metrou, autobuz, tren.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce am scris este, cum am mai spus, opinia mea. Sunt subiectva, asta este si formula blogului, cum poti observa. Putem avea puncte de vedere diferite dar nu putem impune unul sau altul.
      Pe de alta parte, calatoresc, nu este asta problema, dar revin la ceea ce am spus, anume, ca pentru mine, tot in Romania ma simt... intreaga.

      Ștergere